Veelgestelde vragen

Ik ben fotograaf, mijn partner niet. Mag hij of zij ook mee?

  • Uiteraard!

Iedereen die houdt van natuur, prachtige landschappen, het observeren van dieren, … is meer dan welkom.

Uiteindelijk is dat de essentie van deze trip: op het juiste moment op de juiste locatie zijn en genieten. Waar we landschappen fotograferen, kan je altijd rustig de omgeving verkennen en genieten van de natuurpracht. Het is dus niet zo dat iedereen op 1 plekje staat en je moet wachten tot iedereen zijn foto genomen heeft.

Tijdens de 4×4 safari’s en boottochten ligt de focus op dieren. En dat is altijd voor iedereen een belevenis. Of je nu fotografeert of niet. Tijdens die safari’s hebben we de beste lokale gidsen. Elke reis opnieuw ben ik verbaasd hoe goed ze dieren kunnen tracken en hoe dicht ze ons brengen.

Tijdens de hele reis hebben we trouwens 2 verlengde jeeps ter beschikking. Dat zorgt ervoor dat niet iedereen altijd hetzelfde moet doen. Zo kan 1 jeep al eens sneller terugkeren naar de lodge, ’s morgens later vertrekken of een andere plek gaan verkennen terwijl sommigen nog langer op dezelfde locatie willen blijven.

Daarom zijn deze reizen ook erg geschikt voor partners of vrienden van fotografen.

Hoeveel ervaring moet ik hebben als fotograaf?

  • Dat maakt niet zo veel uit

Iedereen is welkom: van beginnende fotograaf over gedreven hobbyist tot (semi-)professionele fotografen.

Als beginnende fotograaf zal je veel bijleren van mijn informele begeleiding en de ervaring van andere deelnemers. Je moet dus zeker niet alle functies van je camera kennen of al gebruikt hebben. Als je weet hoe je je fototoestel aan en af moet zetten, kan je mee. Al is een iets betere kennis van je toestel uiteraard aangeraden…

Als doorgewinterde fotograaf zal je af en toe nog iets leren. Maar je zal vooral je fotografie naar een hoger niveau brengen omdat de focus van de reis 100% ligt op fotografie.

Zelf vind ik het zalig om met een groep mensen op stap te zijn met een gedeelde passie. En te zien hoe andere mensen zien, wat hen raakt, wat zij willen overbrengen. Dat is voor mij het (leer)rijkste van zo’n fotoreis.

Zowat elke reis is er een mix van mensen met vrij weinig ervaring, doorgedreven hobbyisten en 1 of meerdere professionele fotografen.

Wat voor fotomateriaal heb ik nodig?

  • Een fototoestel en een statief

Je kan met een smartphone heel mooie dingen doen. Maar laten we wel wezen: als je op deze reis meegaat voor de fotografie, heb je best iets meer bij dan je smartphone.

Een toestel met verwisselbare lenzen, zoals een reflex- of systeemcamera, is eigenlijk een must. Wat voor model maakt weinig uit. Met een bereik van 24-300mm op een full-frame camera of 18-200 mm op een cropcamera kan je al erg mooie dingen doen. Als je de dieren goed in beeld wil hebben, is een straffere zoomlens of een teleconverter aangeraden.

Voor de reizen waar de nadruk ligt op dieren, is een bereik tot 500mm of zelfs 600mm geen overbodige luxe. Zeker als je ook nog eens de vogels mooi in beeld wil krijgen.

Naast je fototoestel heb je ook een statief nodig. Geen probleem als je daar nog weinig ervaring mee hebt. Op het einde van de reis zal je die dan wel hebben…

Wat mag ik verwachten van deze fotoreis?

  • Op het juiste moment op de juiste plek

Ik maak er een punt van om bij het beste licht op de juiste plaats te staan. Zeker in Afrika zijn dat de eerste en laatste uren van de dag. We staan dus altijd op voor zonsopgang (6 uur in de zomer, 7 uur in de winter) en eindigen onze avondshoot na zonsondergang (tussen 18 en 19 uur).

Voordeel is dat we vaak ergens ter plaatse zijn terwijl de meeste toeristen nog onderweg of alweer vertrokken zijn. Waardoor wij dubbel zo hard kunnen genieten van de verlatenheid en uitgestrektheid van Namibië.

Overdag, als het licht toch te fel is voor mooie foto’s, is er tijd om te rusten of rijden we naar de volgende fotogenieke locatie.

En wat die juiste plekjes betreft… Na de vele maanden die ik intussen al heb doorgebracht in Namibië, weet ik zeer goed welke plek je op welk uur moet doen. Ik weet bij manier van spreken welke boom en welke duin er op welk moment het best uitzien.

  • Een beetje luxe

Door het vroege opstaan en de vele indrukken kan zo’n fotoreis best vermoeiend zijn. Daarom kies ik waar mogelijk voor hotels en lodges die tot de topklasse behoren. Zodat je ook echt kan genieten en relaxen op de momenten dat we niet op pad zijn.

Want laten we wel wezen: het is een fotoreis maar toch ook vakantie. Daarom probeer ik ook altijd te slapen dicht bij de locatie waar we uiteindelijk zullen fotograferen.

Voor de (soms lange) verplaatsingen reizen we met 2 grote 4×4 jeeps, waarbij iedereen aan een venster kan zitten. Het dak van de jeeps kan opengeklapt worden, als we foto’s willen nemen op plaatsen waar we niet kunnen of mogen uitstappen.

  • Speciale vergunningen

Voor sommige plekken hebben we speciale vergunningen. Zo bezoeken we tijdens mijn reis door centraal Namibië de verlaten en door de woestijn ingepalmde mijnstad Kolmanskop op een moment dat ze voor andere toeristen gesloten is.

Ook Dead Vlei en Sossusvlei kunnen we buiten de openingsuren vrij verkennen. Zo maken we er de zonsopgang en zonsondergang mee in de duinen, terwijl het park dan gesloten is voor de andere toeristen. Alleen daarom is deze reis al de moeite.

  • Nachtelijk shoots van de melkweg

Als het weer en de stand van de maan meezitten, kan je in Namibië oneindig veel sterren zien. De melkweg zoals je hem nog nooit zag.

Liefhebbers kunnen ’s avonds met me mee om dit op foto te krijgen.

Ook voor wie niet fotografeert, zijn die avonduitstappen trouwens de moeite waard. In de weidse natuur genieten van de sterren…

  • Onder gelijkgestemden

Misschien wel het leukste van deze reizen. Het samen zijn met mensen die minstens 1 en waarschijnlijk 2 passies met elkaar delen: fotografie en genieten van de natuur. Dat zorgt meteen voor een band.

  • Grondige kennismaking met Namibië

Ik wil jullie het land en zijn bevolking leren kennen in al zijn aspecten. Dat is iets wat ik zelf vaak mis op andere fotoreizen. Ik kom dan wel thuis met mooie foto’s maar met het gevoel dat ik het land niet heb gezien, dat ik dingen heb gemist.

Daarom zijn mijn fotoreizen uitgebreider en afwisselender dan die van andere aanbieders. Ik wil dat je Namibië proeft en beleeft. Zodat je met meer thuiskomt dan alleen maar mooie foto’s… Al is het maar omdat Namibië voor de meeste mensen niet meteen een jaarlijkse bestemming is.

Uiteraard zien we adembenemende landschappen. Die landschappen zijn zo afwisselend dat je zowat elke dag iets totaal anders voor je lens krijgt. Woestijnvlaktes, duinen, rode en witte tafelbergen, rotsformaties, kleipannen, canyons, kokerbomenwouden, …

Confrontaties met wilde dieren zoals olifanten, giraffen, allerlei soorten antilopen, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, jakhalzen, vogels in alle vormen en kleuren, dolfijnen, zeehonden en zelfs kameleons, gekko’s en slangen. En nog veel meer…

Ik stop ook in kleine dorpjes om kennis te maken met de lokale bevolking en de verschillende culturen (San, Damara, Himba, …). Elk jaar geef ik de mensen ook prints van foto’s die ik tijdens voorbije doortochten heb gemaakt. Dat smeedt een band en zorgt ervoor dat ze graag op de foto willen.

Zelfs architectuur en industriële archeologie komen aan bod. En wie mee gaat met de ballontocht kan zelfs zeggen dat hij aan luchtfotografie gedaan heeft…

  • Betere foto’s dan je ooit hebt genomen

Deze reis is niet opgevat als een fotocursus. En toch zal je veel bijleren. En waarschijnlijk met je beste foto’s ooit naar huis terugkeren.

En dat om deze redenen:

  • Tips en tricks per locatie
    Bij elke locatie geef ik tips en tricks, die je ook krijgt in een uitgebreide tipsbundel. Aandachtspunten die betere foto’s opleveren. Van alle plekken heb ik op verschillende iPads foto’s mee die kunnen dienen als inspiratie of een idee geven van wat er zoal te zien is.
  • Leren van elkaar
    Elke fotograaf ‘ziet’ andere dingen, heeft andere specialiteiten en een eigen stijl. Daar leer je enorm van bij. 10 paar ogen die allemaal andere composities zien. Zalig…
  • Concrete begeleiding ter plekke
    Minder ervaren fotografen kunnen uiteraard ook rekenen op praktische tips en hulp van mij ter plaatse. Op zoek naar een betere compositie, vragen bij instellingen over scherptediepte, gebruik van flits, nachtfotografie … Aarzel niet om dingen te vragen!
  • Fotobesprekingen
    Als we tijd hebben en je een laptop of iPad bij hebt, geef ik graag feedback op je foto’s. Uiteraard is dit geen verplichting.

Wie organiseert deze reis?

  • K. Gilis BV

Fotoreizen Namibië is een merk van K. Gilis BV, Europastraat 71, 2850 Boom, België.
Ondernemingsnummer: 0474.185.092

K. Gilis BV is aangesloten bij het Garantiefonds Reizen.

Bekijk de reizen of blijf op de hoogte van nieuwe data